spradŸ więcej
Aquick - Dostawca górskiej wody żródlanej
Mapa strony Poleć nas Kontakt
STREFA KLIENTA
Tu jesteś: strona głównaDostawy wody do firmFAQ - najczęstsze pytania
Szukaj:

Dostawa wody do firm - najczęstsze pytania

 

 

 

Jaką wodę wybrać?

Woda to podstawowy składnik większości napojów i potraw. Zatem warto mieć stale „pod ręką" bezpieczną, dobrą i smaczną wodę „do wszystkiego", i dla każdego. Na co dzień potrzebujemy więc wody, którą możemy pić bezpośrednio, przygotować z niej napoje gorące bez obawy przedwczesnego zniszczenia np. kosztownych ekspresów kawowych, jak również służącej do gotowania potraw czy przygotowania posiłków dla dzieci. Najważniejszym kryterium wyboru wody konsumpcyjnej jest jej poziom mineralizacji.Woda uniwersalna to niskozmineralizowana woda źródlana, czyli taka w której suma składników stałych nie przekracza 500 mg/l, a nawet mniej – 300 do 400 mg/l to poziom optymalny.

 


 

Jaka woda jest najlepsza? Którą wybrać? Wodę stołową, źródlaną, mineralną czy leczniczą? Czym się różnią?

  • Woda stołowa:
    Jest to produkt spożywczy w postaci czystej wody (gazowanej lub niegazowanej), nie będący pochodzenia naturalnego, konfekcjonowany zazwyczaj w butelkach. Jest ona naturalnie lub sztucznie mineralizowana. Wodę stołową otrzymuje się przez zmieszanie wody źródlanej lub pitnej wody
    podziemnej z naturalną wodą mineralną, solami naturalnymi lub innymi składnikami mineralnymi posiadającymi znaczenie fizjologiczne, np: wapń, chlorki, sód lub magnez.
  • Woda źródlana:
    Pochodzi z wolnych od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych podziemnych źródeł. Dzięki swojej niskiej mineralizacji, jest ona wodą najbardziej bezpieczną, uniwersalną i może być stosowana przez osoby w każdym wieku.
  • Woda mineralna:
    Jest czystą pod względem mikrobiologicznym i chemicznym wodą podziemną. Woda mineralna może zawierać składniki mineralne w ilości, która ma fizjologiczne znaczenie dla naszego organizmu. Ze względu na poziom mineralizacji dzieli się niskozmineralizowaną (do 500 mg/l), średniozmineralizowaną (zawiera od 500 do 1500mg składników mineralnych w 1 litrze wody) i wysokozmineralizowaną (tu mineralizacja przekracza poziom 1500mg/l). Nie każda woda mineralna jest odpowiednia dla każdego, wszystko zależy od jej składu.
  • Woda lecznicza:
    Ma działanie lecznicze i przynosi ulgę w wielu chorobach, co zostało potwierdzone badaniami, jednak woda lecznicza może być stosowana tylko po konsultacji z lekarzem. Wody lecznicze są to wody o różnej mineralizacji – zdarzają się takie, których poziom mineralizacji wynosi nawet ponad 20 000mg/l.

 


 

Kupować wodę w małych butelkach 0,5 – 1,5l czy zamówić dostawy wody w dużych 11 i 18,9 litrowych butlach?

Każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy. Nabywca sam musi ocenić, które czynniki są dla niego naprawdę istotne.

Woda w butelkach 0,5 – 1,5l to dobre rozwiązanie przy niewielkich i niesystematycznych potrzebach. Można nabywać wtedy, w zależności od potrzeb, wody różnych marek. Taki wybór wiąże się jednak z wyższymi kosztami i koniecznością samodzielnego transportowania ciężkich zgrzewek. Zaletą jest tu mobilność rozwiązania – małe butelki można wydać pracownikom pracującym w terenie czy postawić je na stole konferencyjnym. Nie bez znaczenia jest duże obciążenie środowiska – małe butelki typu PET to opakowania jednorazowe. Szacuje się, że w tym systemie zaopatrzenia marnuje się ok. 25% kupowanej wody. Pracownicy wyrzucają nie w pełni opróżnione butelki a część z nich znika w ich torbach i kieszeniach.

Woda w dużych butlach 11 l i 18,9l - czerpana z dystrybutorów, schłodzona lub gorąca, jest dostarczana bezpłatnie tam gdzie jest potrzebna. Klient nie musi pamiętać o zakupie czy zamówieniu, to firma dostarczająca wodę zobowiązana jest to niezawodnej i terminowej wymiany pustych butli na pełne. Cena wody jest tu najczęściej niższa i uzależniona od wielkości odbiorów. Ważne, by dokonując wyboru dostawcy wybrać dobrą wodę i niezawodny serwis. Duże butle są opakowaniami wielokrotnego użytku. Szacuje się, że jedna duża butla zastępuje ok. 1000 szt. butelek jednorazowych 1,5l.

Dobra firma dostarczająca wodę ma szeroką gamę produktów dodatkowych, w tym również wody w małych butelkach, tak by szczególne potrzeby odbiorcy – woda dla pracowników w terenie czy na spotkania biznesowe – również były zaspokojone.

 


 

Jaki system zaopatrzenia w wodę lepiej sprawdza się w biurach: woda dostarczana w butlach i czerpana z dystrybutorów czy urządzenia filtrujące?

Wybór rozwiązania zależy od tego, co wybierający uzna za ważne.

Dystrybutor do dozowania wody, Ekspres Bar 16L/HlIstotne różnice sprowadzają się do:

  • różnicy w jakości czerpanej wody – dobra, markowa woda dostarczana w dużych butlach najczęściej spełnia najwyższe wymagania jakościowe, pod względem składu, czystości chemicznej i mikrobiologicznej a jej smak większość konsumentów uznaje za znakomity; woda czerpana z urządzeń filtrujących jest bezpieczna, o zadowalających walorach organoleptycznych;
  • Dystrybutory Filtrujące WINIX wolnostojący i nablatowykoszty – sumaryczne koszty miesięczne zależą głównie od ilości potrzebnej wody; w małych i średnich biurach (do ok. 20 - 25 pracowników) tańszym rozwiązaniem jest woda w butlach z urządzeniem dozującym, w większych organizacjach niższe koszty generuje system urządzeń filtrujących;
  • uwarunkowania organizacyjne – system z butlami wymaga miejsca do ich magazynowania, a częste dostawy mogą zakłócać tok pracy biura; urządzenie filtrujące wymaga podłączenia do instalacji wodociągowej ale wizyty serwisanta celem wymiany filtrów są niekłopotliwe i bardzo rzadkie.

 


 

Czy wodę Źródło Żywiec można stosować do ekspresów kawowych?

Firma  zaleca stosowanie wody Źródło Żywiec do ekspresów kawowych.

Dlatego, że woda Źródło Zywiec jest:

  • naturalną górską wodą źródlaną;
  • EkspresySaeco EkspresAulikaTopRI
  • wodą miękką;
  • wodą niskozmineralizowaną – ok. 250 mg/l;
  • idealnie czystą: bez bakterii i chemii;
  • uznawaną za bardzo smaczną.

Woda, którą chcemy zaparzać naszą kawę powinna być odpowiednio zmiękczona i oczyszczona. Twarda woda może powodować gorzki posmak kawy. Idealna woda do kawy musi charakteryzować się niskim poziomem mineralizacji. Wynika to z właściwości soli wapnia i magnezu w wodzie, które w wysokim stężeniu nie pozwalają w pełni uwolnić się smakowym i zapachowym składnikom ziaren kawy. Twarda i wysokozmineralizowana woda powoduje również zakamienianie ekspresu kawowego, co w konsekwencji może doprowadzić do skrócenia okresu eksploatacji. Woda o niskim poziomie kwasowości (pH poniżej 5,5) powoduje gorycz, zaś o wysokim (pH powyżej 7) cierpkość naszej kawy. Kwaskowaty i ziemisty posmak daje także wysoka zawartość w wodzie chloru i jego pochodnych. Powyższe parametry pozwolą kawie uwolnić swój prawdziwy smak i aromat. Stosowanie odpowiedniej wody pozwoli również na zachowanie dłuższej żywotności ekspresowi kawowemu.

 


 

Czym kierować się przy wyborze firmy dostarczającej wodę?

Jest wiele czynników, które warto wziąć pod uwagę, ponieważ standardowa umowa na dostawy wody zawierana jest na okres jednego roku, a przedwczesne jej zerwanie z przyczyn leżących po stronie nabywcy wiąże się z konsekwencjami finansowymi.

Tak więc, by świadomie wybrać ofertę najlepiej odpowiadającą naszym potrzebom przeanalizujmy:

    JAKOŚĆ WODY:

  • poziom mineralizacji – sugerujemy wybór wody niskozmineralizowanej, o zawartości składników stałych max. 400mg/l,Mapa pokazuje lokalizację głównych rozlewni wód w systemie 5-cioglaonowym
  • lokalizacja rozlewni – sprawdź czy ujęcia wody nie są usytuowane w pobliżu aglomeracji miejskich, dróg o wysokim natężeniu ruchu, wysypisk odpadów komunalnych, ośrodków przemysłowych lub obszarów intensywnej gospodarki rolniczej lub sadowniczej (opryski!);
  • poziom technologii rozlewniczej – podstawowym kryterium to posiadanie przez rozlewnię certyfikatu HACCP;

    KOSZTY
    (te oficjalne i te ukryte):

  • część firm stosuje sprzedaż tzw. pakietów (dostawa stałej liczby butli i użytkowanie urządzenia dozującego w stałej opłacie miesięcznej), pozostałe firmy podają osobno cenę butli wody i osobno koszt wynajmu urządzenia dozującego; aby porównać koszty tak różnie skalkulowanych ofert należy zestawić koszt pakietu z sumą kosztów takiej samej liczby butli przemnożonej przez ich cenę i czynszu za urządzenie;
  • decydując się na wybór pakietu należy wziąć pod uwagę fakt, że potrzeby w zakresie ilości wody nie są takie same w każdym miesiącu – zmieniają się w zależności od np. pogody czy  liczby pracowników i gości; jeżeli potrzeby co do ilości wody są mniejsze niż liczba butli wynikająca z pakietu, klient zobowiązany jest do opłacenia ceny pakietu – tak więc płaci faktycznie za wodę, której nie potrzebuje i nie wykorzysta;
  • standardem w branży jest, że koszt przyjazdu do klienta pokrywa dostawca; warto zwrócić uwagę, na deklarowaną przez dostawcę częstotliwość bezpłatnych dostaw (co 2 czy co 4 tygodnie); mniejsza częstotliwość dostaw wiąże się z potrzebą magazynowania większej liczby butli;
  • dostawy interwencyjne: to sporadyczne dostawy realizowane na życzenie klienta poza stałymi terminami; część dostawców w ramach budowania przyjaznych relacji ze swoimi klientami realizuje je bezpłatnie, część obciąża dodatkowymi kosztami;

    POZIOM OBSŁUGI
    (tu pomocne mogą być opinie dotychczasowych klientów, np. na forach internetowych), a w szczególności:

  • terminowość realizacji dostaw wody;
  • szybkość i rzetelność reakcji firmy w sytuacjach awaryjnych, np. uszkodzenie urządzenia dozującego;
  • poprawność rozliczeń i fakturowania.

Wróć na górę strony




projektowanie stron www Warszawa