spradŸ więcej
Aquick - Dostawca górskiej wody żródlanej
Mapa strony Poleć nas Kontakt
STREFA KLIENTA
Tu jesteś: strona głównaWoda Źródło Żywiec - idealna do ekspresów kawowych
Szukaj:

 

Jaka woda jest idealna do ekspresów kawowych?

Woda, która nadaje się do ekspresów kawowych to woda .


Dlaczego...?
 

Dlatego, że woda   jest:


  • naturalną górską wodą źródlaną;
  • wodą miękką;
  • wodą niskozmineralizowaną – ok. 250,00 mg/l;
  • idealnie czystą: bez bakterii i chemii;
  • uznawaną za bardzo smaczną.

Woda, którą chcemy zaparzać naszą kawę powinna być odpowiednio zmiękczona i oczyszczona. Twarda woda może powodować gorzki posmak kawy.

Idealna woda do kawy musi charakteryzować się niskim poziomem mineralizacji. Wynika to z właściwości soli wapnia i magnezu w wodzie, które w wysokim stężeniu nie pozwalają w pełni uwolnić się smakowym i zapachowym składnikom ziaren kawy.

Twarda i wysokozmineralizowana woda powoduje również zakamienianie ekspresu kawowego, co w konsekwencji może doprowadzić do skrócenia okresu eksploatacji.

Woda o niskim poziomie kwasowości (pH poniżej 5,5) powoduje gorycz, zaś o wysokim (pH powyżej 7) cierpkość naszej kawy. Kwaskowaty i ziemisty posmak daje także wysoka zawartość w wodzie chloru i jego pochodnych.

Powyższe parametry pozwolą kawie uwolnić swój prawdziwy smak i aromat.

Stosowanie odpowiedniej wody pozwoli również na zachowanie dłuższej żywotności ekspresowi kawowemu.


projektowanie stron www Warszawa